Tentoonstelling « Snapshots - Echoes of Silence »

In het kader van de 75e verjaardag van het einde van de Tweede Wereldoorlog en de ontdekking van de gruwel van de kampen zet het War Heritage Institute in het Koninklijk Legermuseum in Brussel een uitzonderlijke fototentoonstelling op.

Terugblik

In september 2019 schenkt Luc Mary-Rabine, Belgische fotograaf en auteur, een deel van zijn oeuvre aan het War Heritage Institute, met name 242 originele afdrukken. De twee aangeboden series zijn “Si je t’oublie” (Mocht ik je ooit vergeten), een reeks over de deportatie en “De guerre en guerre” (Van oorlog tot oorlog), een serie over de sporen van de twee wereldoorlogen.

De tentoonstelling

Een selectie van 55 originele afdrukken van Luc Mary-Rabine, gewijd aan herdenking en in het bijzonder aan de concentratiekampen en uitroeiingscentra, wordt in het Koninklijk Legermuseum tentoongesteld. Historische foto’s uit de rijke collecties van het Museum worden daaraan toegevoegd, waardoor een brug tussen verleden en heden wordt geslagen.

De blik van Luc Mary-Rabine neemt ons mee naar de nazikampen. De tragische beelden laten de omvang van de slachtpartijen vermoeden.

Door zijn werk wil de fotograaf zijn solidariteit met de slachtoffers betuigen, met respect voor hun menselijke waardigheid. De tentoonstelling biedt zo ook een discrete blik op de geschiedenis en illustreert de strijd van de kunstenaar tegen de vergetelheid.

De kadrering, het fotopapier en de fototoestellen werden niet lukraak gekozen. Luc Mary-Rabine gebruikte hoofdzakelijk analoge toestellen en bekwam, op basis van negatieven van het formaat 6 x 6 cm, vierkante, visueel beklijvende, afdrukken.

Praktische informatie

Waar: Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis, Jubelpark 3, 1000 Brussel
Wanneer: Van 01.10.2020 tot 29.08.2021, dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag, zondag, van 10:00 tot 16:00
Tarief: Geen extra prijs naast de museumprijs !

Ontdek de catalogus !