Poolse tentoonstelling "Gewapende vleugels"

 

Van 29 januari tot 30 maart 2019 verwelkomt het War Heritage Institute de Poolse reizende tentoonstelling «Gewapende vleugels». Na Warschau en Gdansk, doet deze tentoonstelling nu ook België aan, waar de bezoeker in woord en beeld de geschiedenis van de 1e Poolse pantserdivisie van generaal Maczek kan ontdekken! 

De tentoonstelling is een initiatief van de Vlaamse regering, de Ambassade van Polen in België en de vzw Eerste Poolse Pantserdivisie België en kadert in de herdenkingen van de 75ste verjaardag van de bevrijding van België in 2019. 

 

Voor de tentoonstelling in de lente van 2019 naar Vlaanderen vertrekt, waar ze de ronde zal doen van de steden die door de troepen van generaal Maczek werden bevrijd (Poperinge, Tielt, Roeselare, Aalter, Sint-Niklaas, Lommel en Merksplas of Beerse), zal ze begin 2019 worden opgesteld in de grote Luchtvaarthal in het Koninklijk Legermuseum, een site van het War Heritage Institute.

Verschillende collectiestukken uit Belgische en Poolse privécollecties en uit de rijke collecties van het Legermuseum zullen de tentoonstelling aanvullen.

Korte historische achtergrond: 

De 1e Pantserdivisie wordt op 25/02/1942 in het Verenigd Koninkrijk opgericht, met Stanislaw Maczek als commandant. In de zomer van 1944 was de divisie 885 officiers en 15.210 soldaten sterk en beschikte ze over meer dan 380 gevechtstanks (Cromwell, Sexton, Sherman,…) en bijna 500 kanonnen.

 

Na de landing in Frankrijk en gevechten in de regio Caen-Falaise, trekt de eerste pantserdivisie op 6 september België binnen ter hoogte van Poperinge. Met de hulp van leden van het Verzet kan ze snel doorstoten in Vlaanderen. In de nacht van 7 op 8 september bevrijden ze Roeselare al. 

Op 9 september trekken de troepen Aalter binnen en zetten hun weg vervolgens verder naar het Waasland, waar ze enkele dagen uitrusten. Hierna neemt de divisie deel aan de gevechten langs de Scheldemonding en bevrijdt vervolgens Axel en Terneuzen.

 

De divisie van Maczek zal dan deelnemen aan de bevrijding van Duitsland, om de strijd af te ronden met de inname van Wilhelmshaven op 5 mei 1945. Bijna 1.000 Poolse soldaten sneuvelden bij deze gevechten.

Waar : Koninklijk Legermuseum, Jubelpark, 3  1000 Brussel

Wanneer: vanaf  dinsdag 29/01/2019 tot 30/03/2019

Commissaris van de tentoonstelling: Dhr. Dirk Verbeke