Madyol tentoongesteld

Een nooit eerder geziene retrospectieve uitgewerkt door het WHI - Site  Koninklijk Legermuseum in het Memorial 1815

Sinds juni 1815 heeft het slagveld van Waterloo talloze artiesten aangetrokken. Boerderijen, paden, gehuchten en soldaten zijn al eindeloze keren getekend en geschilderd geweest en vertellen reeds tweehonderd jaar lang het bloedige avontuur.

Op aanvraag van graaf Cavens (die de site van het slagveld van 1815 in de oorspronkelijke staat wenste te behouden) realiseerde kunstenaar Jacques Madyol (1871-1950) een reeks schilderijen die de verschillende plekken en de hoofdrolspelers van de beroemde slag illustreren.

Vòòr de schenking aan het Koninklijk Legermuseum waren deze werken nooit tentoongesteld geweest en sommige zijn al een halve eeuw lang niet meer in tijdelijke tentoonstellingen te zien geweest!

Het KLM en het Mémorial 1815 hebben doorgedreven onderzoek gevoerd en een scenografie uitgewerkt om de buitengewone collectie aan het publiek te kunnen voorstellen.

De werken

Madyol heeft niet minder dan tien verschillende plekken van het slagveld en de site (die in 1914 werd geklasseerd) uitgebeeld. De schilderijen krijgen in de tentoonstelling het gezelschap van hedendaagse foto’s van dezelfde oorden.

Een prachtige reeks militaire personages van elk oorlogvoerend land tonen in detail de gebruikte uniformen en wapens. De werken worden aangevuld met authentieke objecten van elk leger dat in Waterloo meestreed.

De vier hoofdrolspelers (Wellington, Blücher, de prins van Oranje en Napoleon) krijgen een ereplaats, dankzij zeer krachtige portretten.

Madyol s’expose - van 18 januari tot 31 augustus 2017
Mémorial 1815 – Route du Lion 1815 – 1420 Braine-l’Alleud

Tentoonstelling (enkel) : 5€ (kinderen 0-12 jaar: gratis)
Tentoonstelling + Combi Memoriaal 1815 of Pass 1815: +2€

Infos : www.waterloo1815.be