Herdenking Slag van Passendale : Het War Heritage Institute stelt uniek militair toperfgoed tentoon

 

Het War Heritage Institute neemt van zaterdag 29 juli tot maandag 31 juli 2017 deel aan  de evenementen en tentoonstellingen rond de Herdenking Slag van Passendale in de gemeente Zonnebeke. Het WHI pakt uit met indrukwekkende collectiestukken uit de Eerste Wereldoorlog, waaronder het authentieke Britse uniform van koning Albert I als erekolonel van het cavalerieregiment 5th Dragoon Guards. 

Binnen het Passchendaele Memorial Park is het WHI als vertegenwoordiger van de Belgische Defensie een belangrijke standhouder, naast onder meer de Commonwealth War Graves Commission, het National Army Museum, het Royal British Legion, de Western Front Association en het Britse leger zelf.

Met zijn stand - deels in een tent en deels in openlucht - belicht het WHI heel wat thema’s: de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog, de werking van de Dienst Oorlogsgraven en de Ontmijningsdienst van Defensie (met onder meer een ruime reeks bodemvondsten aan munitie uit de Westhoek, alsmede een interventievoertuig uit Poelkapelle). Ook www.beCarto14-18.be, een unieke cartografische en visuele applicatie om alle evenementen van de Grote Oorlog in België (opnieuw) te ontdekken, komt uitgebreid aan bod. 

Topstuk

De lijst met het voor deze gelegenheid samengebrachte materiaal van de Belgen en hun garanten aan het Westelijk Front in 1917 is indrukwekkend. Het authentieke Britse uniform van koning Albert I als erekolonel van het cavalerieregiment 5th Dragoon Guards (later 5th Royal Inniskilling Dragoon Guards) is wel de top. In augustus 1915 werd de koning in deze erefunctie benoemd bij dit regiment dat ook de naam “Princess Charlotte of Wales” droeg, naar de eerste echtgenote van koning Leopold I. De vorst droeg het uniform vaak bij zijn ontmoetingen met de Britse koning George V en bij bezoeken aan de Britse frontlinies. Charles Prince of Wales is eveneens erekolonel van dit prestigieuze regiment.

 

Speciale en omvangrijke collectie

Het War Heritage Institute brengt heel wat collectiestukken - zowel originelen als replica - samen, die aan de Eerste Wereldoorlog herinneren vanuit het perspectief van Groot-Brittannië, België en Frankrijk.

Voor de Britse troepen is er onder meer het standaard Britse veldartilleriestuk QF 18 Pounder met zijn munitievoortrein en zijn vijfkoppige bemanning met uniformen en uitrusting 1917. 

Voor de Belgische troepen zijn er diverse stukken die tussen 1914 en 1918 in gebruik waren bij de loopgravenoorlog in West-Vlaanderen, zoals twee hondenmitrailleurkarren, met evocatie van het speciaal daarvoor gekweekte ras Belgische Mastiff. Zowel de kar met de Belgische Maxim wordt getoond, als de kar die de munitiekisten moest vervoeren.

Het Franse leger komt uiteraard ook aan bod met een lichte tank Renault FT modèle 1917 die als eerste de kenmerken van de latere tankgeneraties bezit: een 360° draaiende toren bovenaan en rupsen onderaan. 

Koninklijke aanwezigheid

Koning Filip en koningin Mathilde wonen op zondag 30 en maandag 31 juli 2017 verschillende plechtigheden bij. Op zondag staat Ieper op het prograrmma met onder meer ‘The Last Post’ en een bezoek aan het ‘In Flanders Field Museum’ waar de vorsten nabestaanden van soldaten uit de Eerste Wereldoorlog ontmoeten. Op maandag 31 juli 2017 vervoegen de Britse prins William en prinses Kate de Belgische vorsten. Op deze dag zijn er herdenkingen in Passendale en op Tyne Cot Cemetary.

Praktische gegevens                                                                                                                                

Plaats: Memorial Museum Passchendaele 1917, Berten Pilstraat 5A, B-8980 Zonnebeke         

Datum: van zaterdag 29 juli tot 30 juli 2017 van 10 tot 17 uur                                          

 Inkom: gratis

Maandag 31 juli 2017: niet toegankelijk voor het publiek (alleen op uitnodiging)