Duizend bommen en granaten: DOVO-Poelkapelle voor het eerst te bezoeken

Van juni tot november 2017 neemt Defensie actief deel aan de herdenkingen voor de honderdste verjaardag van de bloedige Slag bij Mesen-Wijtschate en de Slag van Passendale. Tijdens deze grootste militaire operatie die ooit op Belgische bodem plaatsvond, vielen een half miljoen doden, gewonden en vermisten.

 

Britten en Duitsers vuurden toen ook meer dan 50 miljoen projectielen af, waarvan naar schatting 1 op 3 niet ontplofte. 100 jaar na datum haalt DOVO, de ontmijningsdienst van Defensie, in de Westhoek nog elk jaar ca. 250 ton niet-ontplofte munitie op, waarvan een groot deel afkomstig is van 1917. Bijna alle gevonden springtuigen worden ontmanteld bij DOVO-Poelkapelle: conventionele munitie in springputten, toxische munitie in gespecialiseerde ontmantelingsinstallaties.

 

Bezoek DOVO-Poelkapelle

Op vraag van de Westhoekgemeenten is DOVO-Poelkapelle, aan de rand van Houthulstbos, tijdens de herdenkingen voor de allereerste keer open voor het publiek. Op 7 juli, 25 augustus, 8 september, 13 oktober en 10 november 2017 kunnen telkens 120 geïnteresseerden kennismaken met de ijzeren oogst van 14-18. Op deze verschillende data is er keuze tussen vier groepsbezoeken met een duur van 1.30 uur. Méér info over het volledige programma is te vinden op www.warheritage.be/dovo

Schrijf nu al in via www.warheritage.be/dovo

Alle details rond de inschrijving zijn te vinden op dit electronisch formulier.

Geïnteresseerden moeten wel lid zijn van een historische vereniging of houder zijn van een lerarenkaart. Om de inschrijving te vervolledigen, bezorgt de geïnteresseerde tevens een kopie van de lid- of lerarenkaart samen met een kopie van de identiteitskaart aan het War Heritage Institute, de nieuwe erfgoedinstelling verbonden aan Defensie, die partner is in de organisatie.

Inschrijven kan nu al, want de eerste 120 plaatsen voor 7 juli 2017 zijn nu opengesteld. Snel wezen is de boodschap!