Lezing 17 februari: Onbekende soldaat en Belgische oorlogsmonumenten van 14-18

Na vier jaar bezetting is België totaal verwoest en het land rouwt om zijn militaire slachtoffers en zijn burgerdoden. Maar wat gebeurde er met de lichamen? Wat is het verhaal van de Onbekende Soldaat die onder de Congreskolom in Brussel ligt begraven? Waarom werden overal in België herdenkingsmonumenten opgericht? Wie heeft ze gebouwd? En hoe moeten de monumenten ter ere van de doden en de overlevenden van 14-18 vandaag worden gelezen?

Interesse om meer te weten? Kom dan naar het Legermuseum op zondag 17 februari om 10.30 uur voor de lezing van Stéphanie Claisse (in het Frans), specialiste in de Eerste Wereldoorlog  

 

De spreekster

Stéphanie Claisse is doctor in de Hedendaagse Geschiedenis en behaalde aan de Université catholique van Louvain-la-Neuve ook een diploma in de journalistiek. Ze heeft verschillende boeken en artikels over de naoorlogse periode, de herdenking en de erkenning na de Eerste Wereldoorlog in België geschreven.

Ze publiceerde onder andere Monuments aux morts… et aux survivants belges de la Guerre 14-18 (2016) en Du Soldat inconnu aux monuments commémoratifs belges de la Guerre 14-18(2013) bij de Koninklijke Academie voor Wetenschappen, Letteren en Schone Kunsten van België (www.academie-editions.be).