Films in het Fort van Breendonk

Na de vorige succesvolle edities pakken de Vrienden van Fort Breendonk in juli en augustus 2017 weer uit met enkele niet te missen filmvoorstellingen.  Centraal thema hierbij is dit jaar de rol van kinderen en jongeren in de oorlog...

28 juli 2017: Land of mine

Het is mei 1945, slechts enkele dagen na het einde van de oorlog. Een groep Duitse krijgsgevangenen wordt naar Denemarken gebracht en gedwongen om de 2 miljoen landmijnen te ontmantelen die door de Duitse bezetters werden verspreid langs de Westkust. Sergeant Carl Leopold Rasmussen is verantwoordelijk voor de groep jonge, verzwakte mannen. Net als vele Denen haat hij de Duitsers. Hij reageert zijn woede dan ook af op de gevangenen. 

De bioscooprelease van deze film werd naar aanleiding van de aanslagen op 22 maart 2016 in Brussel geannuleerd.  Mis deze kans niet om hem alsnog op groot scherm te zien.

11 augustus: Au Revoir Les Enfants

Bezet Frankrijk tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op een internaat op het platteland worden twee jongetjes (waaronder Jean, die joods is) boezemvrienden. Bijna niemand weet van Jeans afkomst, totdat... Regisseur Louis Malle maakte deze film aan de hand van letterlijk gebeurde gebeurtenissen toen hij zelf, als knaap, op internaat zat tijdens de oorlog.

25 augustus 2017: Lore

Lente van 1945. Wanneer het Duitse front ineenstort nemen de Geallieerden de macht over in het land van Hitler. De veertienjarige Lore, van wie de nazi-ouders opgesloten zijn, staat alleen in voor de zorg van haar broertjes en zusjes. De enige plaats waar ze naartoe kunnen is het huis van hun grootmoeder, 900 km noordwaarts. De kinderen beginnen aan een tocht door hun verwoeste land, en langzaam maar zeker begrijpen ze wat er gebeurd is en wat de gevolgen zijn van de daden van hun ouders. Wanneer Thomas, een jonge Joodse vluchteling, zijn hulp aanbiedt, moet Lore vertrouwen op een persoon van wie men altijd gezegd heeft dat hij de vijand is.

Een organisatie van de vzw Vrienden van Fort Breendonk i.s.m. CDSCA/OCASC, Stichting Auschwitz en de vzw Bevrijdingsfilms.

Ontdek de films op de site van de Vrienden van Fort Breendonk.