Evenement over de Belgisch-Russische betrekkingen tijdens de Eerste Wereldoorlog

In het kader van de uitbreiding van de Russische Zaal organiseert het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis

op zaterdag 8 april om 10u00 een evenement over de Belgisch-Russische betrekkingen tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Op het programma:

 

Voorstelling door auteur Wim Coudenys (KUL) van zijn recent verschenen boek “Voor Vorst, voor Vrijheid en voor Recht. Kolonel Andrej Prezjbjano, een Rus aan het IJzerfront”.

Andrej Prezjbjano, militair attaché tijdens de Eerste Wereldoorlog, was een belangrijke getuige van de Grote Oorlog aan het Belgische front en drukte zijn stempel op de Belgische-Russische betrekkingen van zijn tijd. Hij had namelijk het idee de autokanonnen naar Rusland te sturen. 

In zijn boek ontkracht de auteur de hardnekkige mythes met betrekking tot de Belgisch-Russische betrekkingen tijdens de Eerste Wereldoorlog.

 

Inleiding tot de documentaire van Xavier Istasse en Françoise Lempereur “Belgische soldaten in het leger van de tsaar” door regisseur Françoise Lempereur.

Ontdek de verrassende avonturen van het Belgische ACM-korps tijdens de Grote Oorlog. Alvorens een wereldreis langs Siberië, de Stille Zuidzee, Amerika en de Atlantische Oceaan te ondernemen, vochten meer dan driehonderd Belgische militairen aan het Russische front.

Op 8 april kan u, voor het eerst, kennismaken met beelden van de plekken waar ze streden en leefden in Galicië, een regio in het westen van het huidige Oekraïne. Een nooit eerder vertoonde documentaire met zeldzame getuigenissen, foto’s en tijdsdocumenten.

Een niet te missen ontmoeting. Inschrijving gewenst voor 6 april via expo@warheritage.be