Nieuw - Vanaf nu …..  is het Koninklijk Legermuseum deel van het War Heritage Institute                                        

Om de krachten te bundelen groepeert het War Heritage Institute het Fort van Breendonk, het Instituut voor Veteranen - NIOOO, het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis en de Historische Pool van Defensie.                                                                                                     

Het resultaat: een gloednieuwe organisatie voor het militair erfgoed en de Herinnering gaat van start : War Heritage Institute...

Een uitzonderlijke aanwinst voor het War Heritage Institute

Kort na zijn oprichting heeft het War Heritage Institute tijdens een verkoop in het Dorotheum (het beroemde Weense veilinghuis, tevens het oudste ter wereld, gesticht in 1707) voor de som van 10.000 € een uitzonderlijk geheel aangekocht. Een koopje, gelet op de onschatbare waarde van de objecten. Het gaat om een volledige uitrusting voor een infanterist van de Oostenrijkse lijnregimenten (ca. 1780-1794). De tenue komt overeen met die gedragen door de Belgen van de zogenaamde nationale regimenten in dienst van het “K. Und K. Armee” van Jozef II, Leopold II of Frans II.

Het geheel...

19-06-2017 ... 31-08-2017

Op vrijdag 16 juni heeft het War Heritage Institute (opgericht in mei ll.) zijn eerste belangrijke collectiestuk in langdurige bruikleen gegeven. Het gaat om een zeldzame Sherman Firefly-toren. Deze toren zal aan het Château d’Isle-la-Lesse worden opgesteld, het voormalige hoofdkwartier van de 101e Airborne divisie die een sleutelrol tijdens de Slag om de Ardennen heeft gespeeld. De restauratie van de toren ging midden april 2017 in het Restauration Center van Bastogne Barracks van start en heeft 65 werkuren in beslag genomen (zandstralen, schilderen, markeren). 

 

Eerste tentoonstelling van het War Heritage Institute Dieppe: Een raid herdacht

In het kader van de herdenkingen van de 75ste verjaardag van de raid op Dieppe opent het War Heritage Institute op zaterdag 24 juni 2017 zijn eerste tijdelijke tentoonstelling: Dieppe: Een raid herdacht. Deze tentoonstelling belicht een miskende episode van de Tweede Wereldoorlog, de raid op Dieppe van 19 augustus 1942.

In totaal 99 stukken, unieke voorwerpen en documenten uit de collecties van het Koninklijk Museum van het Leger (Brussel), de stad Dieppe, de verenigingen van Dieppe en privécollecties, vertellen het verhaal van operatie Jubilee. Vier bijkomende zones geven de...

Duizend bommen en granaten: DOVO-Poelkapelle voor het eerst te bezoeken

Van juni tot november 2017 neemt Defensie actief deel aan de herdenkingen voor de honderdste verjaardag van de bloedige Slag bij Mesen-Wijtschate en de Slag van Passendale. Tijdens deze grootste militaire operatie die ooit op Belgische bodem plaatsvond, vielen een half miljoen doden, gewonden en vermisten.

 

Britten en Duitsers vuurden toen ook meer dan 50 miljoen projectielen af, waarvan naar schatting 1 op 3 niet ontplofte. 100 jaar na datum haalt DOVO, de ontmijningsdienst van Defensie, in de Westhoek nog elk jaar ca. 250 ton niet-ontplofte munitie op, waarvan een groot...

Vandaag - 7 juni 2017 -  is het 100 jaar geleden dat de Mijnenslag Mesen - Wijtschate plaatsvond. De hele dag staat in het teken van de Herdenking van dit belangrijk historisch gebeuren. De toen betrokken landen - Australië, Ierland en Noord-Ierland, Nieuw-Zeeland, het Verenigd Koninkrijk - organiseren samen met de gemeentebesturen Heuvelland, Mesen en Comines - Warneton de hele dag door ceremonieën op verschillende locaties. Prins William vertegenwoordigt Groot-Brittannië.

Tijdens de Mijnenslag op 7 juni 1917 lieten de geallieerden 19 mijnen ontploffen onder de heuvelrug rond Mesen...

Op 6 juni 1944 vindt een evenement plaats dat een ommekeer in de Tweede Wereldoorlog in West-Europa zal betekenen: D-Day of de “Landing in Normandië”.

De Westerse geallieerden organiseren een maritieme landing ondersteund door hevige bombardementen vanuit de lucht of vanop zee en door geparachuteerde luchttroepen. Doelstelling: een nieuw front openen om te trachten een einde te stellen aan de Duitse bezetting van Europa. In de loop van de nacht worden drie divisies gedropt en bij het ochtendgloren zetten 156.000 geallieerde soldaten voet op de 5 Normandische stranden die voor deze...

Talrijke prominenten, vertegenwoordigers uit de erfgoedwereld en van de vaderlandslievende verenigingen hebben op maandag 8 mei 2017 de inhuldiging bijgewoond van het War Heritage Institute, de gloednieuwe organisatie voor het militair erfgoed en de herinnering. Steven Vandeput, minister van Defensie, heeft de missie en de structuur voorgesteld. Michel Jaupart, Directeur-generaal a.i. van de nieuwe instelling heeft op zijn beurt de concrete projecten op korte en middellange termijn toegelicht. Samen hebben ze het nieuwe logo van het War Heritage Institute onthuld.

Met het bundelen...

De permanente tentoonstelling over de Eerste Wereldoorlog zet België in de schijnwerpers

Het Koninklijk Legermuseum bezit één van de rijkste collecties ter wereld over de Eerste Wereldoorlog. In een tiental vitrines zal de rol van het Belgische leger tijdens het conflict worden voorgesteld. De verzameling punthelmen van het Duitse keizerlijke leger (één van de twee belangrijkste openbare collecties ter wereld) zal opnieuw worden uitgestald.

Om de nieuwe presentatie mogelijk te maken, zijn enkele werkzaamheden vereist, maar de zaal zal wel zoveel mogelijk voor het publiek worden open gehouden. Toch zal sluiting op sommige ogenblikken niet te vermijden zijn. We...

1942-2017: het Museum gedenkt de 75e verjaardag van de raid op Dieppe

Ter gelegenheid van de 75e verjaardag van de raid hebben het Koninklijk Legermuseum, de stad Dieppe en de verenigingen Dieppe Raid Comité , Je me souviens en Jubilee de handen én hun collecties in elkaar geslagen om een tentoonstelling over de rol van de Belgen op 19 augustus 1942 op te zetten. De tentoonstelling zal van 24 juni tot 31 december 2017 in de Grote Hal lopen.

Om onze ploegen toe te laten de nodige infrastructuur- en inrichtingswerken uit te voeren, zal de zone van de tentoonstelling voor het publiek voorlopig niet meer toegankelijk zijn. We...

Pagina's

Nieuws & Events

18-01-2017 ... 30-06-2017

Naargelang de weersomstandigheden kunnen de arcades gesloten zijn. We danken u voor uw begrip !

Vier ludieke parcours, toegankelijk voor jong en oud, laten u het Museum tijdens boeiende schattenjachten op een originele manier (her-)ontdekken.

Voor elk van de thematische parcours dienen in het Museum een tiental eenvoudige raadsels opgelost te worden. Aan de hand daarvan worden de coördinaten van de « cache » (de schat) berekend. U heeft echter geen GPS nodig, noch high-tech systemen, kompassen, kaarten of sextanten om de schat te zoeken : de coördinaten zijn virtueel !

Op het einde van elk parcours begeeft u zich naar het onthaal van het Museum. Daar worden uw...

20-06-2017 ... 27-06-2017

 

Op zondag 25 juni verwelkomt het Koninklijk Legermuseum het Feest van de Muziek en wel met een gratis concert in de luchtvaarthal om 13u00: de groep “Sages comme des Sauvages” is een folk- en rockgroep die ons een stukje van de wereld toont… Ontdek het programma!

Maak van de gelegenheid ook gebruik om gratis de eerste tijdelijke tentoonstelling van het War Heritage Institute te bezoeken “Dieppe. Een raid herdacht”: een tentoonstelling die groot en klein zal boeien en die een minder...