Op maandag 20 maart bezocht een delegatie van Russische museumconservators en vorsers het Koninklijk Legermuseum met het oog op een eventuele samenwerking. De aandacht van de delegatie ging in het bijzonder uit naar onze napoleontische collecties, naar de verzamelingen over de 19e eeuw en over 14-18 en naar onze zopas uitgebreide zaal met de schatten van het Russische keizerrijk. 

08-04-2017

In het kader van de uitbreiding van de Russische Zaal organiseert het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis

op zaterdag 8 april om 10u00 een evenement over de Belgisch-Russische betrekkingen tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Op het programma:

 

Voorstelling door auteur Wim Coudenys (KUL) van zijn recent verschenen boek “Voor Vorst, voor Vrijheid en voor Recht. Kolonel Andrej Prezjbjano, een Rus aan het IJzerfront”.

Andrej Prezjbjano, militair attaché tijdens de Eerste Wereldoorlog, was een belangrijke...

Permanente tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog breidt uit!

Naar aanleiding van de 75ste verjaardag van het einde van de Tweede Wereldoorlog (2019-2020) neemt het museum zijn permanente tentoonstelling onder handen. De bestaande opstelling wordt grondig opgefrist en een gloednieuwe museumvleugel over de bezetting van België en de bevrijding van het Europese continent wordt er aan toegevoegd.

De Regie der Gebouwen voert in dit kader enkele noodzakelijke infrastructuurwerken uit. Hierdoor is de tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog niet meer toegankelijk voor het publiek. We excuseren ons voor het eventuele ongemak en danken u voor uw...

Unieke objecten van de families de Gerlache en Lecointe in de tentoonstelling over Antarctica

De permanente tentoonstelling over Antarctica opende de deuren in maart 2016. De expo overloopt, in drie stappen, de steun die Defensie aan de expedities op het witte continent verleende. Het eerste deel van de tentoonstelling vertelt het verhaal van de Belgica-expeditie (1897-1899). Dit ongelooflijke avontuur, geleid door Adrien de Gerlache en zijn tweede in bevel Georges Lecointe, was niet enkel de eerste internationale wetenschappelijke expeditie in Antarctica, maar ook de eerste die gevangen in het ijs overwinterde.

Het tweede deel illustreert de bouw en de uitbating van de...

De Russische Zaal krijgt er nieuwe stukken bij

Op maandag 13 februari 2017 heeft de zaal over de schatten van het Russische keizerrijk in het Koninklijk Legermuseum er een opmerkelijk aantal objecten bijgekregen. Het gaat onder andere over trofeeën van paardrijwedstrijden of medailles van twee officieren van het Atamanski-regiment van de kozakken van de  keizerlijke Garde, een regiment dat in onze collecties nog niet vertegenwoordigd was.

De zaal werd voor de gelegenheid ook voorzien van flatscreens en nieuwe drietalige bijschriften. Kom deze schatten van het Koninklijk Legermuseum zeker (her)ontdekken. 

 

Madyol tentoongesteld

Een nooit eerder geziene retrospectieve uitgewerkt door het Koninklijk Legermuseum in het Memorial 1815

Sinds juni 1815 heeft het slagveld van Waterloo talloze artiesten aangetrokken. Boerderijen, paden, gehuchten en soldaten zijn al eindeloze keren getekend en geschilderd geweest en vertellen reeds tweehonderd jaar lang het bloedige avontuur.

Op aanvraag van graaf Cavens (die de site van het slagveld van 1815 in de oorspronkelijke staat wenste te behouden) realiseerde kunstenaar Jacques Madyol (1871-1950) een reeks schilderijen die de verschillende plekken...

Focus op 100 jaar pantsers

De tank is 100! Ter gelegenheid van 11 november brengt het Koninklijk Legermuseum deze verjaardag op verschillende wijzen voor het voetlicht. Ontdek drie pantsers uit de Grote Oorlog (de Mark IV, de FT 17 en de Whippet) en kom alles te weten over de oorsprong van de tanks in België en in het buitenland aan de hand van getuigenissen, anekdotes, het uniform van een Britse tankist of de antitankwapens.

Het Diorama van de Maas maakt zich op voor de grote show!

Precies 80 jaar geleden ging Alfred Bastien, de auteur van het beroemde Panorama van de Slag bij de IJzer, van start met de realisatie van het Diorama van de veldslagen op de Maas in 1914. Het was inderdaad in 1936 dat Bastien aan het doek van 8,5 m hoogte en 72 m lengte begon. Het werk werd in mei 1937 in een nieuw gebouw op de citadel van Namen ingehuldigd, maar werd slechts kort tentoongesteld. Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog werd het doek afgehaakt om het te beschermen tegen eventueel vandalisme door de vijand. Het zou nooit meer worden opgehangen! In...

Kunst uit 14-18 voor het voetlicht

In 2016, eveneens gedenkjaar voor het eeuwfeest van de Grote Oorlog, worden verschillende van onze collectiestukken uit ‘14-‘18 in diverse tijdelijke tentoonstellingen gepresenteerd.

In 2016 is het precies honderd jaar geleden dat de artistieke afdeling van het Belgische veldleger in het leven werd geroepen. Deze sectie groepeerde tussen 1916 en 1918 zesentwintig kunstenaars die als taak hadden de oorlog te illustreren. Hun werk werd echter niet louter als documentatiemateriaal gebruikt, maar diende ook de Belgische propaganda. De kunstwerken toonden de rol die het...

Pagina's

Nieuws & Events

18-01-2017 ... 31-03-2017

Naargelang de weersomstandigheden kunnen de arcades gesloten zijn. We danken u voor uw begrip !

16-04-2017

Het Historisch Peloton van het Korps der Torpedisten en Zeelieden is de levende vitrine van de vzw “De Vrienden van de Sectie Marine van het Koninklijk Legermuseum”. Het herdenkt de offers die de zeelieden, onder verschillende benamingen, sinds 1914 hebben gebracht en benadrukt de rol die de Belgische militaire marine bij de bevrijding van ons grondgebied heeft gespeeld. Het peloton doet heel wat PR-werk ten voordele van de Marine en het Koninklijk Legermuseum en legt telkens wanneer dat mogelijk is contacten met alle verenigingen die nauwe banden met ons maritieme verleden hebben.

...

22-04-2017 ... 23-04-2017

Op zaterdag 22 en zondag 23 april neemt Gunfire in Brasschaat deel aan de “Erfgoeddag” die in het teken van de zorgverlening staan. Aan de hand van een veldhospitaal, militaire ziekenwagens, foto’s en documenten overloopt het museum een eeuw militaire verzorging. Reconstitutiegroepen beelden de geschiedenis van de zorgverlening uit. Proef ook de soep zoals die in de veldkeukens tijdens de Grote Oorlog werd bereid.   

Gratis toegang tijdens de twee dagen. Open van 10u tot...