Nieuw - Vanaf nu …..  is het Koninklijk Legermuseum deel van het War Heritage Institute                                        

Om de krachten te bundelen groepeert het War Heritage Institute het Fort van Breendonk, het Instituut voor Veteranen - NIOOO, het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis en de Historische Pool van Defensie.                                                                                                     

Het resultaat: een gloednieuwe organisatie voor het militair erfgoed en de Herinnering gaat van start : War Heritage Institute...

05-10-2017

 

 Nocturne in het Legermuseum

Ontdek de nieuwe referentie-instelling gewijd aan het militaire erfgoed en de herinneringsopdracht in België, waar het Legermuseum nu deel van uitmaakt. Op 5 oktober, van 17 u tot 22 u, onthult het WHI zijn rijkdom en zijn nieuwe projecten: tentoonstellingen, schietdemonstraties (met losse flodders), ontdekking van de meesterwerken en belangrijkste projecten, spelparcours, voorstelling van een nieuwe stripreeks van uitgevrij Lombard, retro fotostand, …

 

Toegang gratis

Opgelet: wegens een...

20-09-2017

Op woensdag 20 september vindt om 14u30 de 73ste bedevaart van het Fort van Breendonk plaats, dat voortaan een onderdeel is van het War Heritage Institute.

Sinds 24 september 1944 herdenken wij elk jaar de slachtoffers van het Nazi-regime op de plaats waar er talrijke – hoofdzakelijk politieke – gevangenen terechtgesteld werden. Een vertegenwoordiger van Zijne Majesteit de Koning zal ons vereren met zijn deelname aan de herdenking.

Indien u aan de ceremonie wil deelnemen, gelieve u dan per e-mail in te schrijven: bedevaart@breendonk.be...

Het War Heritage Institute verwelkomt tien voormalige krijgsgevangenen uit de Tweede Wereldoorlog in het Koninklijk Legermuseum

Misschien voor de laatste keer kwamen ter gelegenheid van de 70ste verjaardag van het Verbond  tien krijgsgevangenen uit heel België samen, evenals 200 weduwen en afstammelingen. Het WHI, de nieuwe organisatie voor militair erfgoed en herdenking in België, steunt deze symbolische verjaardag en eert de mannen en vrouwen die voor onze rechten en vrijheden hebben gestreden. De bijeenkomst vond plaats in een uiterst passende omgeving, de Bordiauhal van het...

09-09-2017 ... 10-09-2017

‘Historical Military Vehicles’, the Rolling Museum herdenkt voor de tweede keer de woelige periode van de bevrijding van het Fort van Breendonk met een tentoonstelling van een uitgebreide collectie van historische voertuigen in open lucht.

Combineer uw bezoek aan het Fort met een bezoek aan het tentenkamp en laat je onderdompelen in de sfeer van de bevrijdingsdagen. In de cinemazaal zijn er drie korte filmpjes (12 minuten) te zien van de filmreeks “Gaps of Memory” (regisseur Patricia Niedzwiecki). Er is tevens een cafetaria in het tentenkamp (met de hulp van de vzw “Vrienden van het...

10-09-2017

Ontdek de unieke artilleriecollectie en de voertuigen van onder meer de infanterie, de verkenners, de luchtdoelartillerie en tankisten …. Daar bovenop is er ook nog een tentoonstelling over de 50ste verjaardag van de Belgische Leopard tank.

Nu zondag 10 september 2017 van 10 tot 18 uur.

Kwartier WEST, zone Noord - Licht Vliegwezenlaan 3 - 2930 Brasschaat

Gratis

02-09-2017 ... 03-09-2017

 De site Bastogne Barracks van het War Heritage Institute (WHI) heeft een rijke collectie aan pantservoertuigen.

Het WHI neemt deel aan Tanks in Town met zes uitzonderlijke tanks.  een M22 Locust , een Sherman Vc ‘Firefly’, een Sherman HVSS,  een Jagdpanzer 38(t), een SturmGeschutz III AusF F/8 en een Renault UE 1937. Deze tanks, die (behalve de Renault) dateren uit de periode 1941 - 1944 zijn op zaterdag 2 september te bezichtigen op het terrein Bois Brulé. Zondag 3 september rijden de Sherman HVSS, de Sherman ‘Firefly’ en de Renault in de Historische Parade.

Tanks in Town...

In samenwerking met de stichting ‘Encounters with Canada ‘ heeft de  Ambassade van België in Ottawa (Canada) een wedstrijd Flanders Fields georganiseerd. Heel wat jongeren zijn daar op ingegaan. Onder vorm van bij voorbeeld een gedicht, een kaart, een verhaal, een video, een stukje muziek hebben ze hun visie vertolkt op het bekende gedicht In Flanders Fields van John McCrae. Uit de bijna 200 inzendingen zijn 5 laureaten vanwege hun creatieve en persoonlijke aanpak gekozen voor een herdenkingsreis aan België.

Het War Heritage Institute heeft voor de jeugdige bezoekers een heel...

 

“Duinkerke” van regisseur Christopher Nolan draait sinds 19 juli in de bioscoop en de film brengt het boeiende verhaal van operatie-Dynamo. We schrijven mei 1940, het begin van de Tweede Wereldoorlog. Zo’n 400.000 Britse, Canadese, Franse en Belgische soldaten worden op het strand van Duinkerke door Duitse troepen omringd. Operatie-Dynamo (tussen 26 mei en 3 juni 1940) moet de geallieerde soldaten uit hun benarde positie redden.

“Duinkerke” is een film niet enkel over oorlog, maar ook over hoop en overleven.

Het War Heritage Institute looft dit initiatief dat het...

Duizend bommen en granaten: DOVO-Poelkapelle voor het eerst te bezoeken

Van juni tot november 2017 neemt Defensie actief deel aan de herdenkingen voor de honderdste verjaardag van de bloedige Slag bij Mesen-Wijtschate en de Slag van Passendale. Tijdens deze grootste militaire operatie die ooit op Belgische bodem plaatsvond, vielen een half miljoen doden, gewonden en vermisten.

 

Britten en Duitsers vuurden toen ook meer dan 50 miljoen projectielen af, waarvan naar schatting 1 op 3 niet ontplofte. 100 jaar na datum haalt DOVO, de ontmijningsdienst van Defensie, in de Westhoek nog elk jaar ca. 250 ton niet-ontplofte munitie op, waarvan een groot...

Pagina's

Nieuws & Events

Vier ludieke parcours, toegankelijk voor jong en oud, laten u het Museum tijdens boeiende schattenjachten op een originele manier (her-)ontdekken.

Voor elk van de thematische parcours dienen in het Museum een tiental eenvoudige raadsels opgelost te worden. Aan de hand daarvan worden de coördinaten van de « cache » (de schat) berekend. U heeft echter geen GPS nodig, noch high-tech systemen, kompassen, kaarten of sextanten om de schat te zoeken : de coördinaten zijn virtueel !

Op het einde van elk parcours begeeft u zich naar het onthaal van het Museum. Daar worden uw...

Expo Dieppe Koninklijk Legermuseum 24/06 > 31/12/17
24-06-2017 ... 31-12-2017

In het kader van de herdenkingen van de 75ste verjaardag van de raid op Dieppe opent het War Heritage Institute op zaterdag 24 juni 2017 zijn eerste tijdelijke tentoonstelling: Dieppe: Een raid herdacht. Deze tentoonstelling belicht een miskende episode van de Tweede Wereldoorlog, de raid op Dieppe van 19 augustus 1942.

In totaal 99 stukken, unieke voorwerpen en documenten uit de collecties van het Koninklijk Museum van het Leger (Brussel), de stad Dieppe, de verenigingen van Dieppe en privécollecties, vertellen het verhaal van operatie Jubilee. Vier bijkomende zones geven de...

De portretten die zijn genomen tijdens de familienamiddag op 2 augustus staan online!

Klik op de link om ze te zien:

https://www.facebook.com/pg/RoyalMilitaryMuseumBrussels/photos/?tab=albu...

 

28-09-2017 ... 30-09-2017

28 - 29 en 30 september 2017

Paradis Perdu neemt de toeschouwer mee naar de verschrikkelijke oorlogsjaren in 1944 en dompelt hem onder in het ontroerende en waargebeurde relaas van Jos en Lucie Veerman. Een prachtig koppel dat uit elkaar wordt gerukt. Een hard en pakkend verhaal, maar bovenal een verhaal over hoop en liefde.

De ijzig kille en vochtige muren van het fort van Breendonk zijn niet enkel de plaats waar de gebeurtenissen zich zo’n 70 jaar geleden afspeelden. Het is als het ware een personage op zich dat beetje bij beetje het verhaal prijsgeeft. De bezoekers...

01-10-2017

Wil je weten wat Keizer Karel en zijn hofhouding in hun vrije tijd deden? Zin om eens in de huid te kruipen van een bouwvakker? Of om je eigen wapenschild te maken? Dat en nog veel meer kan je doen door in de voetsporen van Keizer Karel te treden!

Verloop van het parcours

De route begint met verschillende activiteiten in het Koninklijk Legermuseum en eindigt in het Coudenbergpaleis. De badge die je ontvangt aan het onthaal van het museum geeft toegang tot het vervolg van het parcours in de Coudenberg.

Aan de hand van de activiteiten ontdek je wat men...