21-04-2017 ... 22-05-2017

Op zondag 21 mai, naar anleiding van de « Fortengordel » zal het museum Gunfire zijn deuren gratis openen voor het publiek. U kunt onder andere een pantserkoepel ontdekken die op de buitenlinie van de forten heeft gestaan. Bewonder ook enkele kannonen die gebruikt werden om de forten van Brialmont te verdedigen. 

Ook een gelegenheid om het fort van Breendonk (her)ontdekken. Geniet er van concerten en krijg een waardebon van 5 euro voor je volgende bezoek. 

Meer informatie op   www.fortengordel.be/evenementen/...

De permanente tentoonstelling over de Eerste Wereldoorlog zet België in de schijnwerpers

Het Koninklijk Legermuseum bezit één van de rijkste collecties ter wereld over de Eerste Wereldoorlog. In een tiental vitrines zal de rol van het Belgische leger tijdens het conflict worden voorgesteld. De verzameling punthelmen van het Duitse keizerlijke leger (één van de twee belangrijkste openbare collecties ter wereld) zal opnieuw worden uitgestald.

Om de nieuwe presentatie mogelijk te maken, zijn enkele werkzaamheden vereist, maar de zaal zal wel zoveel mogelijk voor het publiek worden open gehouden. Toch zal sluiting op sommige ogenblikken niet te vermijden zijn. We...

1942-2017: het Museum gedenkt de 75e verjaardag van de raid op Dieppe

Ter gelegenheid van de 75e verjaardag van de raid hebben het Koninklijk Legermuseum, de stad Dieppe en de verenigingen Dieppe Raid Comité , Je me souviens en Jubilee de handen én hun collecties in elkaar geslagen om een tentoonstelling over de rol van de Belgen op 19 augustus 1942 op te zetten. De tentoonstelling zal van 24 juni tot 31 december 2017 in de Grote Hal lopen.

Om onze ploegen toe te laten de nodige infrastructuur- en inrichtingswerken uit te voeren, zal de zone van de tentoonstelling voor het publiek voorlopig niet meer toegankelijk zijn. We...

14-05-2017

Na Brugge ontvangt ook het Koninklijk Legermuseum "Les Costumés de Venise". 

Vier op 14 mei 2017 Moederdag met je familie in het Museum. Je krijgt - als herinnering -  prachtige foto’s met de

« Costumés de Venise » (Venetiaanse kostuums). Gratis! 

In het Skycafé kan je snacks en dranken proeven.

22-04-2017 ... 23-04-2017

Op zaterdag 22 en zondag 23 april neemt Gunfire in Brasschaat deel aan de “Erfgoeddag” die in het teken van de zorgverlening staan. Aan de hand van een veldhospitaal, militaire ziekenwagens, foto’s en documenten overloopt het museum een eeuw militaire verzorging. Reconstitutiegroepen beelden de geschiedenis van de zorgverlening uit. Proef ook de soep zoals die in de veldkeukens tijdens de Grote Oorlog werd bereid.   

Gratis toegang tijdens de twee dagen. Open van 10u tot...

Permanente tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog breidt uit!

Naar aanleiding van de 75ste verjaardag van het einde van de Tweede Wereldoorlog (2019-2020) neemt het museum zijn permanente tentoonstelling onder handen. De bestaande opstelling wordt grondig opgefrist en een gloednieuwe museumvleugel over de bezetting van België en de bevrijding van het Europese continent wordt er aan toegevoegd.

De Regie der Gebouwen voert in dit kader enkele noodzakelijke infrastructuurwerken uit. Hierdoor is de tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog niet meer toegankelijk voor het publiek. We excuseren ons voor het eventuele ongemak en danken u voor uw...

Unieke objecten van de families de Gerlache en Lecointe in de tentoonstelling over Antarctica

De permanente tentoonstelling over Antarctica opende de deuren in maart 2016. De expo overloopt, in drie stappen, de steun die Defensie aan de expedities op het witte continent verleende. Het eerste deel van de tentoonstelling vertelt het verhaal van de Belgica-expeditie (1897-1899). Dit ongelooflijke avontuur, geleid door Adrien de Gerlache en zijn tweede in bevel Georges Lecointe, was niet enkel de eerste internationale wetenschappelijke expeditie in Antarctica, maar ook de eerste die gevangen in het ijs overwinterde.

Het tweede deel illustreert de bouw en de uitbating van de...

De Russische Zaal krijgt er nieuwe stukken bij

Op maandag 13 februari 2017 heeft de zaal over de schatten van het Russische keizerrijk in het Koninklijk Legermuseum er een opmerkelijk aantal objecten bijgekregen. Het gaat onder andere over trofeeën van paardrijwedstrijden of medailles van twee officieren van het Atamanski-regiment van de kozakken van de  keizerlijke Garde, een regiment dat in onze collecties nog niet vertegenwoordigd was.

De zaal werd voor de gelegenheid ook voorzien van flatscreens en nieuwe drietalige bijschriften. Kom deze schatten van het Koninklijk Legermuseum zeker (her)ontdekken. 

 

Madyol tentoongesteld

Een nooit eerder geziene retrospectieve uitgewerkt door het Koninklijk Legermuseum in het Memorial 1815

Sinds juni 1815 heeft het slagveld van Waterloo talloze artiesten aangetrokken. Boerderijen, paden, gehuchten en soldaten zijn al eindeloze keren getekend en geschilderd geweest en vertellen reeds tweehonderd jaar lang het bloedige avontuur.

Op aanvraag van graaf Cavens (die de site van het slagveld van 1815 in de oorspronkelijke staat wenste te behouden) realiseerde kunstenaar Jacques Madyol (1871-1950) een reeks schilderijen die de verschillende plekken...

Pagina's

Nieuws & Events

18-01-2017 ... 30-06-2017

Naargelang de weersomstandigheden kunnen de arcades gesloten zijn. We danken u voor uw begrip !